Izložba video-igara “Igre i politika” u Muzeju savremene umjetnosti

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u petak 12. jula u 20 časova biće otvorena interaktivna izložba video-igara pod nazivom “Igre i politika”.

Izložba je rezultat saradnje Gete instituta (Goethe -Institut) i Centra za umjetnost i medije iz Karlsruhea (ZKM) i prikazuje politički i socijalno angažovane video-igre kao daleko više ozbiljniji fenomen od isključivog medija za zabavu.

Posjetioci izložbe imaće priliku da isprobaju 16 video-igara koje propituju različite aspekte savremenog društva: politička odlučivanja (Democracy 3), rodna problematika (Perfect Woman), država koja nadzire (TouchTone i Orwell), rat dronova (Killbox), odnos prema izbjeglicama (Escape from Woomera), otpor prema totalitarnim sistemima (Yellow Umbrella), moć medija (The Westport Independent), prošla ili aktuelna politička događanja (The Cat and the Coup und Madrid), posljedice ratnih događanja (This War of Mine) itd.

Tokom trajanja izložbe u Muzeju će biti organizovan zanimljiv prateći program koji će na kreativan i edukativan način predstaviti svijet video-igara i paralelu između umjetnosti i gejminga, mladih i starijih generacija, ali i panel diskusije o gejming industriji, njenom uticaju u svijetu politike, kulture i zabave. Prateći program se realizuje u saradnji sa Bit Alijansa najvećom krovnom organizacijom IT industrije u BiH i Kuvo TV jedinstvenim regionalnim gejming projektom koji će uskoro biti lansiran i donijeti nešto potpuno novo na domaću gejming, esport i medijsku scenu.

Publika će imati priliku da sa iskusnim gejmerima Kuvo ekipe igra neke od najpopularnijih video- igara današnjice, ali i da kroz odabrane video- igre koje se ističu društveno-ekonomskom tematikom ili artističkim dizajnom, saznaju o svijetu gejminga kao nove vrste umjetnosti koja s razlogom privlači najtalentovanije scenariste, režisere i umjetnike današnjice.

Izložba će biti otvorena do 22. avgusta 2019. godine.