UBUNTU Guitarfest Banja Luka 2019.

U Banjaluci će se u periodu od 30.11. – 02.122019. održati Ubuntu Guitarfest. Ovaj jedinstven događaj koji promoviše gitarski zvuk, namijenjen je i širokoj publici i vrhunskim gitaristima, pedagozima i njihovim učenicima, studentima, kao i graditeljima gitare.

Da bi svi oni našli svoju „gitarsku nišu“, program Festivala osmišljen je raznoliko.

Centralni događaj predstavljaju dva večernja koncerta na kojima će nastupiti solisti Jure Cerkovnik (subota, 30. novembar) i Goran Krivokapić (nedjelja, 1. decembar). Obojica su visoko etablirani u svijetu gitarske muzike. Goran Krivokapić je 2006. osvojio najviše svjetsko gitarsko priznanje, nagradu GFA u Monteralu, koja mu je otvorila vrata svih svjetskih dvorana. Jure Cerkovnik osvojio je preko 17 gitarističkih priznanja na različitim takmičenjima. Završio je tri postdiplomska studija za muzičku pedagogiju i izvođaštvo.  

Treće koncertno veče predstaviće pobjednike takmičenja iz kategorija osnovnih i srednjih muzičkih škola. Tad će nastupiti i Boris Popović, mlada nada muzičke gitarske scene RS.

Na dnevnom programu organizovaće se masterklasovi, takmičenja, predavanje i promocija gitare kao instrumenta.

Masterklasovi su poseban vid gitarske obuke, pri kojoj gitarista sat vremena provede sa polaznikom, sluša njegovo sviranje i pomaže mu da svoj muzički izraz unaprijedi. Masterklasove će održati Goran Krivokapić, Jure Cerkovnik, Zoran Krajišnik, Darko Karajić, Belma Tuzović-Mujkić, Medina Arnautović, Stevan Jović, Igor Motl, Sandra Santrač, Nataša Jokić, Violeta Lučić i Sunčica Trkulja.

Takmičenje se organizuje u pet kategorija, za osnovne i srednje muzičke škole. Članovi žirija biće profesori sa muzičkih akademija iz Novog Sada i Beograda, i iz srednjih muzičkih škola iz Sarajeva, Bihaća, Šapca, Prijedora i  Banjaluke.