“Krajiška kuća” do Nove godine u centru Banjaluke

“Krajiška kuća”, na čijim policama će biti proizvodi domaćih proizvođača koji su karakteristični za krajiško podneblje, uskoro bi trebalo da bude otvorena u centru grada.

Kako “Nezavisne” nezvanično saznaju, “Krajiška kuća” bi trebalo da bude smještena u takozvanoj okrugloj prodavnici na Bulevaru cara Dušana.

Ovaj objekat je u vlasništvu grada, u užem je centru i blizu je šetališta kojim svakodnevno prolazi veliki broj ljudi.

“Obratili smo se gradu za dobijanje poslovnog prostora i očekujemo da bi nam to uskoro Skupština mogla odobriti, pa da ga počnemo uređivati, opremati i nakon toga zvanično otvoriti”, rekao je Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela.

Prema njegovim riječima, očekuje se da bi prije Nove godine mogli završiti sve što je potrebno i otvoriti “Krajišku kuću”, u kojoj će građani i turisti moći da nađu prave krajiške proizvode domaćih poljoprivrednika.

Istakao je da će od realizacije ovog projekta koristi imati poljoprivredni proizvođači, ali da će zahvaljujući ovakvoj ponudi biti upotpunjena i turistička ponuda grada.

Dodao je da je urađena baza proizvođača u koju su upisani svi proizvođači koji bi brendiranjem svojih proizvoda i njihovim pakovanjem mogli da ih ponude na tržištu i građanima omoguće da kupuju domaće proizvode.

U “Krajiškoj kući” bi se na policama nalazili isključivo prehrambeni proizvodi – od meda, raznog povrća, voćnih prerađevina i sokova, do rakije i sirevi i svega što ljudi iz ovog podneblja proizvode.

Lokacija na kojoj je u planu da bude i druga “Krajiška kuća” u gradu je devastirana tržnica u Lazarevu, koja godinama nije u funkciji.

“Nedavno je obezbijeđena urbanističko-tehnička dokumentacija za ovu tržnicu, gdje će biti smješten prodajni objekat gotovih proizvoda. Sad je na redu projektovanje, pribavljanje dokumentacije i građevinske dozvole i naredne godine bi i ona trebalo da bude puštena u rad”, rekao je Ilić.

Mileva P. iz Aginog Sela, koja se bavi poljoprivredom, kaže da će sada lakše moći prodati svoje proizvode.

“Od ovoga će svi imati koristi, i poljoprivrednici i kupci, jer će postojati još jedno mjesto za kupovinu domaćih proizvoda koje većina kupaca želi, a mi koji ih proizvodimo moći ćemo ih prodavati”, kazala je ona.

Šta će se prodavati:

Med

Povrće

Voće i prerađevine

Sokovi

Rakija

Sirevi

Izvor: Big portal