Četiri velika umjetnika pred Banjalučanima

U Velikom izložbenom salonu Banskog dvora u ponedjeljak 30. septembra u 20 časova biće otvorena izložba “4/PROSTOR 5” beogradskih umjetnika Srđana Apostolovića, Zdravka Joksimovića, Dobrivoja Krgovića i Dušana Petrovića.

Umjetnici  Srđan Apostolović, Zdravko Joksimović, Dobrivoje Krgović i Dušan Petrović okupili su se krajem ’80 godina 20. vijeka u okviru Likovne radionice galerije SKC-a u Beogradu, u čijoj organizaciji ostvaruju i svoje prve samostalne izložbe.

“Poredeći njihove domete sa Novom britanskom skulpturom, likovna kritika daje im naziv pod kojim su do dan danas poznati u stručnoj literaturi – Nova beogradska skulptura. Do polovine ’90 godina, SKC im omogućuje niz zajedničkih izložbi u okviru tadašnje države (Beograd, Zagreb, Dubrovnik, Sarajevo), ali i u inostranstvu (Pariz, Strazbur, Bari, Lisabon, Budimpešta), što svjedoči o neverovatnom uspjehu i umjetničkom zamahu ovih, tada mladih, umjetnika, uspjehu koji prekida rat i sveopšta kriza 90-ih godina”, rekla je Ivana Fogl, istoričar umjetnosti.

Iako tokom druge polovine 90-ih godina svaki od njih kreće svojim umjetničkim putem, oni ne prestaju da se intenzivno druže i sarađuju na različitim projektima.

“Prva zajednička izložba, koja je poslije skoro dvije decenije pauze u zajedničkim izlaganjima organizovana 2011. godine u Kući legata u Beogradu, imala je snažan odjek i kod publike i kod likovne kritike”, objasnila je.

Sljedeću, takođe izuzetno uspješnu zajedničku izložbu umjetnici organizuju u magacinu Macura u Novim Banovcima 2015. godine, da bi 2018/19. godine odlučili da se novim izložbama, u okviru kojih izlažu svoje recentne radove, predstave i publici u regionu.

“Njihov umjetnički izraz povezuje isti odnos prema vrhunskoj estetizaciji forme i poštovanju prirode materijala, sklonost ka preformulaciji i rekontekstualizaciji, kao i naglašen intelektualni pristup pri stvaranju umjetničkog djela. Ipak, svaki od ove četvorice umjetnika je izraziti individualista, snažna kreativna ličnost karakterističnog umjetničkog senzibiliteta”, rekla je ona.

Srđan Apostolović, Zdravko Joksimović, Dobrivoje Krgović i Dušan Petrović pripadaju najznačajnijim umjetnicima današnjice čije stvaralaštvo ima izuzetan uticaj na razvoj savremene umjetničke scene.

Rijetka prilika za posjetioce

“Njihove zajedničke izložbe predstavljaju rijetku priliku da na istom mjestu, jedne uz druge, vidimo radove ovih umjetnika i na taj način ispravnije percepiramo njihove međusobne uticaje koji često ostanu nedovoljno vidljivi, neiščitani negdje u dubljim slojevima umjetničkog djela. Pitanje uočavanja, definisanja i konsekvenci međusobnih umjetničkih uticaja biće i okosnica kritičkog prikaza njihove izložbe 4/prostor 5 u Banskom dvoru u Banjaluci”, objasnila je ona.

Izvor: srpskainfo.com / Autor: Andrea Aleksić